12 listopada dzieci z grup OA i OB Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 w Przysusze uczestniczyły w wycieczce do Muzeum Wsi Radomskiej. Była to doskonała okazja do poszerzenia wiedzy o tradycjach związanych z wypiekiem chleba.
Podczas lekcji muzealnej „Od ziarenka do bochenka” dzieci poznały procesy uprawy zbóż i produkcji mąki. Dowiedziały się gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże, co to jest zakwas oraz jak tradycyjnie wypieka się chleb. W ramach zajęć edukacyjnych miały również okazję spróbować własnych sił: młóciły ziarna, aby pozyskać mąkę, a także formowały bułki z ciasta drożdżowego, które później zostały wypieczone.
Po warsztatach dzieci zwiedzały ekspozycje muzealne pod okiem przewodnika, poznając zbiory znajdujące się w Skansenie. Wycieczka przebiegła w przyjaznej atmosferze, a uczniowie wrócili pełni wrażeń i z nową wiedzą na temat tradycji piekarniczych. To była niezapomniana lekcja historii i praktyki!